GÅ DIG I FORM!

1. januar 2021, Michael Staal – DEN 80 

Indrømmelse 1: Jeg har aldrig været motiveret af vægt- og fitnesstræning. Og slet ikke i en maskine. Og slet, slet ikke inde i en bygning.

De sidste 5-7 år har jeg fundet en træningsform, der passer mig. Tidligere måtte jeg leve med, at jeg fik ondt både her og der, efter en lang dag på vandet i Finnjollen.

Jeg hører til Grand Grand Master feltet (+60 år). I dag er jeg i bedre form til at sejle Finnjolle end for 10 år siden. Her kommer den opskrift, der virker for mig.

Lange gåture

Min grundtræning er gåture på 10-14 km med ca 6 km/timen uden pulsur. Med denne hastighed kan jeg tale i telefon uden at stønne ret meget. Og jeg sveder tøjet godt igennem.

Fordele ved gåtur:
Frisk luft, naturoplevelser, meteorologi træning (valg af tidspunkt for gåtur efter vejrforhold), tid til at tænke (også på arbejde), man lærer sit ’hood’ at kende, opbygning af udholdenhed, du får gode ben og styrker korsettet, risiko for skader er minimal, nem måde at få 4-6 timer træning om ugen.

Ulemper ved gåtur:
Ingen!

En gåtur er da også ok. Foto: mig selv

Cykling

Jeg lægger jeg af og til en cykeltur uden pulsur ind i stedet for en gåtur. Cyklingen varer 1-1,5 time, hvor jeg undervejs cykler nogle perioder med høj puls. Resten af tiden kører jeg i jævnt tempo med så høj puls som mulig. Den sidste kilometer får den et ekstra hak.
OBS! Cyklen er en almindelig bycykel fra 1999 med brede dæk, skærme, bagagebærer, ringeklokke, en god håndfuld gear, osv.

Fordele ved cykling og (fra)valg af cykel:

Jeg øver kroppen og hovedet til at fungere i pressede situationer. Den gamle og lidt langsomme cykel gør, at der i mit ’hood’ er kilometer nok til turen.

Ulemper ved cykling:

Cykelreparation og vedligeholdelse. Kolde tæer om vinteren.

Sejlads

At sejle i Finnjolle er også udholdenheds- og konditionstræning. Det er i jollen, at jeg får styrketrænet, men det bliver jo helt efter forholdene og ikke så regelmæssigt. Sådan er det.

”Planen”

Planen er god. Planen er at være aktiv 3 gange pr uge, dog altid mindst 1 lang gåtur.

Om vinteren kan jeg nemt få plads til 2 gåture pr uge og med lidt held 1 sejltur. Om sommeren kan jeg være heldig at sejle 2-3 gange om ugen, men det skal gå meget galt, hvis jeg ikke får lagt 2 gåture ind ved siden af.

Forvent at se små resultater af træningen ret hurtigt. Erkend fra begyndelsen, at det er et langt sejt træk over nogle år, der løfter dig til et højere niveau. Og du skal være vedholdende. Ikke noget med at skulke fra gåturen, bare fordi der er kuling og slagregn.

Indrømmelse 2: Jeg har i kortere perioder også lavet lidt ”øvelser på gulv” hjemme i stuen. Det har hjulpet på balance, mobilitet, fleksibilitet osv men hold op hvor er det kedeligt. I erkendelse af at jeg ikke bliver mere mobil med årene, så begyndte jeg for 1 år siden at gå til Yoga 1 gang om ugen fra oktober til maj. Det er et hit. 1,5 time pr gang hos en privat leverandør, der har et mandehold og et mix-hold. På mix-holdet er det mig, der er mix .

”Det med småt”

Jeg fraskriver mig alt ansvar for, at ovenstående fungerer for andre. De angivne niveauer for puls aktivitet er udelukkende baseret på min fornemmelse. Hvis du farer vild i dit ’hood’ er det dit eget problem.
Men jeg tør godt stå inde for, at du ikke behøver købe et pulsur.

Vel ankommet til krydsmærket med en puls lidt højere end på gåturen. Masters EM, Schwerin 2019. Foto: Robert Deaves

DEN 80, Michael

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.