DM 2015 i Vallensbæk Sejlkklub

Kenneth Bøgild, Dansk Finnjolleklub

Super intens afgørelse af Finnjolle DM 2015

Finnjolle DM blev afviklet i Vallensbæk Sejlklub i weekenden 6. – 8. august 2015. Sejlklubben og Dansk Finnjolle Klub havde besluttet at årets DM på ingen måde skulle ligne noget som var set tidligere. Et ambitiøst projekt, hvor den traditionelle sejladsform blev udfordret, og hvor det til sidst skulle vise sig, at det var alle anstrengelserne værd.

Stævnet startede med perfekte betingelser for sejlads, og efter en grundig indførelse i det alternative sejlads koncept af baneleder Peter Lübeck og Jurymedlem Mads Roden, stævnede sejlerne ud til de første sejladser. Sejlerne blev mødt af sublime sejladsforhold, høj sol, 6 – 8 m/s fra øst, som i farvandet udenfor Vallensbæk Sejlklub betyder forhold i verdensklasse.

Det hårdarbejdede og kompetente banecrew havde lagt en bane, som ingen sejlere tidligere havde sejlet på, og det revolutionerede sejladskoncept skulle stå sin prøve. En ting er at tænke ændringer i teorien, bag et skrivebord, noget andet er, vil det fungere i praksis?

Feltet kom afsted, og efter knap 8 minutters opkryds ramte feltet topmærket, og det var for alvor nu, at konceptet skulle stå sin prøve. Virkede det med den korte lænser, ville bådene sejle sammen i en klump med frit flyvende fiber som resultat, eller ville feltet være tættere end normalt, men via det lange opkryds så spredt, så alle både reelt kunne komme rundt?

Heldigvis virkede konceptet, og på den ultra korte første læns og tilhørende korte kryds blev der fightet bådene imellem, på tværs af alder, evner og ambitionsniveau. På den afsluttende lange lænser kom der mere split på bådende og da Oscar (fri pump) var sat, blev der arbejdet ekstremt i bådende.

En intens oplevelse, og en stribe thumbs op fra sejlerne, bekræftede at banekonceptet virkede. En super lettelse for banecrew og sejladsledelsen, som alle var spændte på om konceptet holdt.

På første dagen blev de planlagte otte sejladser gennemført, et antal som udfordrede alle sejlere fysisk, men et antal som samtidigt sikrede en ordenlig test af konceptet. Det var en gruppe trætte sejlere som ved 18:30tiden kunne forlade slagmarken i den aftagende vind. På land blev alle mødt af musik, wetbar og grillede pølser, da det veloplagte shorecrew stod klar!

Efter de 8 første sejladser var stillingen lige i toppen, dog var der en enkelt sejler som skilte sig ud, Sander Willems fra Holland havde med en stabil serie lagt sig i spidsen for det åbne stævne, dog udfordret af en stabil sejlende Jørgen Svendsen, Hellerup sejlklub, tæt forfulgt at de unge sejlere Andre Højen Christiansen , Vejle/Aarhus Sejlklub  og Jacob Stachelhaus, Kaløvig Sejlklub. Også blandt de lidt ældre men rutinerede kræfter var der sat resultater i skabet, som kunne pege i retningen af et intens stævne, hvor specielt Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub, Thomas Mørup-Petersen, Vallensbæk Sejlklub  og Otto Strandvig, KDY  havde haft en god første dag på vandet.

På stævnets anden dag, blev sejlerne mødt af stabilt højtryksvejr, med en smule vind i Bugten. Da sejlads konceptet betød at der kun behøves et ultra smalt vind vindue, besluttede den hårdtarbejdende baneleder med banecrew, efter en kort udsættelse på land, at sende sejlerne på vandet for at få en eller flere sejladser i kassen. I meget let aftagende vind, lykkedes det at få en enkelt sejlads gennemført inden sejlerne igen blev sendt på land, til en tre-fire timers udsættelse. På land var klubben klar med grillen, så den lumre madpakke blev afløst af grillede pølser og kolde sodavand.

Med en banebåd fast stationeret i sejladsområdet blev der meldt vind og retning ind hvert 15 minut, og med udsigt til mulig afvikling af en sejlads, blev sejlere indkaldt til stormøde kl. 15, for her at lodde stemningen og lysten til at gå på vandet i den lette vind, som langsomt byggede op fra den rigtige retning, for at forsøge at få afviklet en eller flere sejladser i løbet af den sene eftermiddag/aften.

Efter en enkelt omstart kom sejlerne afsted under sort flag i let vind, og efter et opkryds med aftagende vind, hvor vinden ved topmærket var helt død, besluttede Peter Lübeck korrekt at skyde sejladsen af, og lukke dagen ned. Stemningen i feltet var fortsat god, da alle var enig om at gøre forsøget. Stemningen steg yderligere da sejlerne ved hjemkomst til havnen blev mødt af åben wetbar. Fuld knald på Bob Marley og den sidste sol over Vallensbæk Havn markerede i  sandhed en god afslutning på en lang dag!

På stævnets sidste dag, var det forsat den åbne blå himmel og de høje sommertemperaturer som mødte sejlerne. Vinden var dog helt og aldeles en mangelvare, så AP blev sat fra morgenstunden. Baneleder Peter Lübeck var dog rolig og overbevist om at vi nok skulle nå at få nogle sejladser afviklet.

Så med kompetent beslutsomhed, og overbevisning sendt han sejlerne på vandet kl. 12:20. Sejlerne blev mødet af en absolut helt flad Køge Bugt, hvor hele fleeten blev trukket ud på banen. Tvivlen bredte sig blandt Finnjolle sejlerne, men præcist en time efter AP var strøget byggede vinden op, fra en vestlig retning. Peter Lübeck havde gjort det igen, sikret vind og perfekt timing, så i stabile 5-7 m/s blev sejlerne sendt afsted under Oscar flaget (fri pump). Hele tre sejladser sikrede det samlede banecrew at få i kassen, under meget svære betingelser, da vinden forventeligt fra Vest i Køge Bugt sprang med 10 – 15 grader hele tiden.

Spændingen efter sidste sejlads var intens; hvem var udtaget til deltagelse i det nye finalrace koncept. De ti bedste fra den indledende serie skulle afgøre stævnet i et finalkoncept hvor der i tre sejladser, blev elimineret to i hver sejlads, indtil 6 både sejladede om de afsluttende placeringer.

Finalesejladser var henlagt til Vallensbæk havn, hvor der på en kort 8 minutters bane, med start og mål foran tilskuer tribunen skulle afgøres hvem der ville være vinder af årets DM for Finnjoller.

De mange tilskuere som havde taget opstilling blev underholdt af tunge rock rytmer, som spillede udover banen, gratis wetbar og grill, samt live speak. Sjældent er sejlsport blevet oplevet så intenst og underholdende!

Start og mål var udlagt mindre en ti meter fra tilskuerne, og med et topmærke, som betød mange situationer, hvor land og pæle blev en taktisk overvejelse, var det et meget nervøst og tændt felt som blev sendt ud på første finale sejlads med fri pump. Pointene blandt de førende ti både var tæt, så resultatet i første sejlads var udslagsgivende for hvilke to både som skulle elimineres.

Efter et meget tæt første opkryds, på knap 2 minutter, var det overraskende Kenneth Bøggild som rundede først, tæt forfulgt af Otto Strandvig. Med mere pres oppe under pælene endte Otto med at snyde resten af feltet og rundende bundmærket, i en solid føring til stor jubel fra alle tilskuerne. Otto holdt føringen og høste i øvrigt dagens største bifald og bølge fra tilskuerne.

To både blev elimineret, og nu var feltet på 8 både, som efter et kort ophold i sejladserne, pga ændrede vindforhold, blev feltet sendt afsted. Nu uden fri pump, men fortsat med rigelig vind i skiftende styrke og retning. Stemningen på land og vand var fortsat intens, og blev ikke mindre af at feltets førende sejlere, som sejlede om DM kom i en meget nervepirrende fight, hvor protesterne fløj om ørene på den hårdt arbejde jury. Resultatet mellem de to førende både blev, efter anden finale sejlads, at der var byttet om på rækkefølgende, så Jørgen Svendsen nu lå til guld og Andre Højen Christiansen til sølv. Alt skulle afgøres i sidste sejlads.

Tredje og sidste sejlads blev sat i gang, nu med kun 6 både på banen. Og knap var sejladsen skudt i gang, før afgørelsen var faldet, da Jørgen Svendsen kiksede starten og blev kaldt tilbage under det finske flag med en OCS.

Inden han fik rettet sin fejl, var Andre Højen Christiansen så langt foran, at sejladsen pludselig var reduceret til ren parade sejlads for den unge sejler, som kun har sejlet Finnjolle i to sæsoner.

Til kæmpe bifald sejlede Andre Højen Christiansen over målstregen som vinder af den Officielle Danmarks Mesterskab for Finnjoller, en fortjent sejr, som tegner rigtig godt for hans videre satsning i klassen. Jørgen Svendsen måtte tage til takke med sølv, og Jacob Stachelhaus endte på den sidste podieplacering, som nr. 3. Vinder af selve stævnet, blev en stærkt sejlende Sander Willems fra Holland, som med en overbevisende og stabil serie igen kunne løfte det store trofæ, som bevis for at han, da de 15 sejladser var sejlet, var feltets bedste sejler!

DM vinder for de rutinerede herre over 60 år, blev Jens ”Mik Mak” Makholm, fra Hellerup sejlklub, som i enkelte sejladser var helt fremme og med til at afgøre sejladser. Årets ”Fairplay/Sportsmanship”, som Vallensbæk Sejlklub altid uddeler til stævner som afvikles i klubben, blev uddelt til Willi Meister, fra Tyskland som med 77 år var feltets mest rutinerede sejler, som på trods af et hektisk og meget hårdt sejladsprogram gennemførte alle sejladser, med højt humør.

Dagen sluttede, med festaften og præmieceremoni efter middagen. For andre og enkelte andre inkluderede det den obligatoriske vandgang. Stævnet sluttede for nogle første helt, da solen stod op igen henover Vallensbæk Sejlklub søndag morgen efter en lang nat, med musik og dans.

DM for Finnjoller blev planlagt under arbejdstitlen ”Vi vil revolutionere den måde man kapsejler på”.

Lykkedes det og blev det sjovere af det nye sejladskoncept? Ja, i sidste ende er det op til sejlerne at afgøre dette, men af de spontane tilbagemeldinger så ser det ud til at virke! Specielt det nye baneformat, de mange korte sejladser og det ekstremt intense finale koncept med elimination undervejs, ser ud til at virke.

Også ideen med at afvikle finalerne med mulighed for tilskuere helt tæt på, kombineret med høj musik, festlig stemning og speak ser ud til at virke.

Samlet stiller det dog også nogle krav til dem som afvikler stævnet, og det er givet at uden et super kompetent banecrew fra Vallenbæk Sejlklub med en toptunet baneledelse med Peter Lübeck i spidsen, vil konceptet være vanskeligt at afvikle.

Peter Lübeck med sit bane team gjorde en enestående indsats, og med helt åbent sind var alle med på at forsøge at gentænke sejlsporten, og med stor hjælp fra de bedste regeleksperter, et hurtig arbejdende Dansk sejlunion, så ser det også ud til at lykkedes, så det sportslige kombineret med det festlige, i sidste ende sikrede at den nye Danmarks Mester for Finnjoller på fundet på en fair og sportslig korrekt måde!

Resultater åbningsserien:

Resultater finale sejladserne:

Andre Hojen Christiansen (Vejle / Århus) vinder guld, Jørgen Svendsen (Hellerup Sejlklub) sølv og Jacob Stachelhaus (KBL) bronze ved Finn jolle DM 2015 i Vallensbæk Sejlklub den 8. August 2015. Foto: Mogens Hansen
Vinder af stævnet Sander Willems (KR&ZV de Maas), Andre Hojen Christiansen (Vejle / Århus) på 2. pladsen og Jørgen Svendsen (Hellerup Sejlklub) på 3. pladsen ved Finn jolle DM 2015 i Vallensbæk Sejlklub den 8. August 2015. Foto: Mogens Hansen
Jørgen Svendsen (Hellerup Sejlklub) og Jacob Stachelhaus (KBL) ved Finn jolle DM 2015 i Vallensbæk Sejlklub den 8. August 2015. Foto: Mogens Hansen
ved Finn jolle DM 2015 i Vallensbæk Sejlklub den 8. August 2015. Foto: Mogens Hansen
ved Finn jolle DM 2015 i Vallensbæk Sejlklub den 8. August 2015. Foto: Mogens Hansen
Johan Forsman (RUSS), Jacob Dalgaard Nielsen (Vallensbæk Sejlklub), Jan Verner Nielsen (Vallensbæk Sejlklub) og Ole Krongaard (Dragør Sejlklub) ved Finn jolle DM 2015 i Vallensbæk Sejlklub den 6. August 2015. Foto: Mogens Hansen
Andre Hojen Christiansen (Vejle / Århus) ved Finn jolle DM 2015 i Vallensbæk Sejlklub den 6. August 2015. Foto: Mogens Hansen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.