Sejler portrætter

Gert Lind Meiniche

2. marts 2021, Sejlerportræt

Navn, alder, vægtklasse, sejlklub:

Gert Lind Meiniche, 57 År, mellemvægter*, Egå Sejlklub.

 Hvad har du sejlet tidligere?

Jeg har sejlet i forskellige perioder i mit liv:

·      Optimist jolle på Randers Fjord fra jeg var 12 år og 2 år frem.

·      Windsurfing fra jeg var ca 17 år gammel og 5 år frem. På det tidspunkt i starten 80èrne var det virkeligt nyt og spændende.

·      Derfra introducerede min surf fælle, Per Slengerik (en unik mand der ikke går på kompromis), mig som gast på en Banner 32. Vi sejlede mange stævner i ½ ton klassen. Blandt andet sejlede vi Skaw Race i stormvejr, det år hvor Andelsbanken måtte udgå med en brækket mast. Kan kun sige, at der er meget, meget store bølger nord for Skagen.

·      Dernæst tog Per mig med i et projekt med et mål om ”OL deltagelse” i den majestætisk flotte Star båd. Målet var OL 1992 i Barcelona. Han skulle bruge en stærk mand. Jeg var på det tidspunkt Danmarksmester i styrkeløft, så vi var et godt match. Vi sejlede ud fra Studstrup, hvor vi var flere Star både. Dette projekt lykkedes kun næsten – desværre. Vi sejlede dog nogle store resultater hjem blandt andet nr 3 ved Anzio Olympic Week i 1990. Men at blive udtaget til OL var virkeligt svært. Der var mange gode sejlere i Star klassen.

·      Da OL projektet havde krævet al min fritid, økonomi og energi over en lang periode, så havde jeg fået mere end nok af at sejle intensivt. Jeg var faktisk så træt af sejlsport, at jeg sagde nej til Valdemar Bandolowski og det danske Americas Cup projekt, da han havde hørt om mig som gast/stærk mand.
Men jeg husker også perioden som fyldt med vildt mange gode oplevelser og sejlsportsstævner rundt omkring i Europa.

·      Jeg tog mig derefter en mindre pause fra sejlsport på ca. 28 år .

Hvad fik dig til at prøve Finnjollen og hvornår begyndte du? 

Jeg har i hele mit liv løbende udfordret mig selv og fandt tidligt i mit liv ud, af at min fysik var mit hoved fokus. I de mange år, hvor jeg ikke sejlede, prøvede jeg mig selv af med løb (25 maratonløb og tonsvis af kortere distancer), cykling med masser af kilometer plus vægtræning.

Efter at være kommet godt op i 50’erne med tonsvis af træningstimer i bagagen, begyndte jeg at tænke anderledes. Hvordan kan jeg bruge min fortsat gode fysik og samtidig beholde gejsten og glæden ved at træne?

Det er her, at ideen til at sejle Finn jolle opstod. Den tændte noget i mig.

Mine tanker har vel altid kredset omkring Finn jollen som en unik jolle klasse. Og som en helt speciel jolle, hvilket jeg fik førstehåndsindtryk af i min Star båds tid, hvor jeg så Westergaard brødrene og Lasse Hjortnæs lege i bølgerne. De billeder havde for altid bidt sig fast på min nethinde.

Jeg tog beslutningen i september 2019. Jeg kontaktede Finnjolle klubben. En mega hjælpsom Richard gav gode råd til en brugt Finnjolle: Devoti Classic fra 2000 – DEN 14.

Hvordan var det så at komme i gang med at sejle Finnjolle

’Here we come’ tænkte jeg, men blev hurtigt lidt klogere.

Jeg startede op alene på vandet i Studstrup. Jeg har aldrig rigtigt været styrmand før, så jeg havde ikke ret mange referencer til at begynde med. Det var ikke så givende for mig. Men så fik jeg opsnuset, at der lå nogle Finn joller i Aarhus OL Sejlcenter. Der lærte jeg André Højen at kende, plus et par andre Finn jolle sejlere. Det var udslagsgivende for mig. Lige pludselig havde jeg nogen at sejle med/imod. Det at man er flere, er et absolut must for at udvikle sig/ forbedre sig/ holde gejsten plus den sikkerhed der følger med.

At opleve André Højen på vandet er jo ren kunst. Giver én blod på tanden.

Det at man hele tiden kan forbedre og udvikle sig (trimning, taktik, boat handling osv.), elsker jeg. Jeg elsker at føle mig brugt, når jeg kommer i land.

Hvor meget sejler du i Finnjollen og tog du det rigtige valg af jolle? 

Min udfordring er helt klart manglende legekammerater, men nu starter træningen op igen i Egå for alle jolle klasser. Indtil foråret kommer, sejler vi 1 gang i weekenden. Derefter sejler vi tirsdag og torsdag plus weekenden.

Typisk træner jeg 6 gange om ugen året rundt med lidt forskellige sportsgrene. Desuden holder jeg fast i morgen Yoga træning 10 min ca 4 til 5 gange om ugen. Yoga er vildt godt for de bevægelsesmønstre, som man har brug for i Finn jollen.

Jeg er helt sikker på, at Finn jollen er det rigtige valg for mig. Jeg valgte helt specifikt Finn jollen. Min vægt sætter begrænsninger for valg jolle typer, selvom jeg kun er mellemvægter i Finn jolle forstand. Der findes ikke så mange joller, hvor man er konkurrencedygtig, hvis man vejer mere end 85 kg. Plus jeg elsker det fysiske element i denne fantastiske majestætiske jolle. For mig er det også nødvendigt med den fleksibilitet en Finn jolle giver. Jeg kan tage på vandet, som det passer mig uden hensyntagen til gaster.

Vil du anbefale Finnjollen til andre sejlere – og hvorfor? 

Ja!

Jollen kan også sejles af nyere sejlere, dog ikke i alle vindforhold fra starten.

Jeg håber rigtigt meget på, at vi får succes med at samle et stort felt af Finn joller i Aarhus bugten. Lidt lig med succesen på Sjælland hvor det er dejligt at se, hvor stor vækst der er. Jeg gør alt hvad jeg kan for at opnå dette.

Hvad skal man være opmærksom på, inden man kaster sig ud i at sejle Finnjolle? 

Tja det er en fysisk jolle, men man kan lære at styre den. Med nogle gode tricks og hjælp fra andre er det enklere og sjovere. Et godt råd er at søge hjælp hos andre Finn jolle sejlere. Det bliver meget hurtigt så meget sjovere at sejle i den. Desuden mangler der ikke hjælpsomme sejlere i denne klasse. Hvis man samtidigt heller ikke selv er handy mand, så køb en jolle som har et vist niveau. Gør som mig og få nogle gode råd af Finn jolle klubben til at vælge den rigtige jolle. Som man kan sætte sig ned i og træde direkte ind i en kapsejlads med. Få en Finn jolle med mast/sejl efter vægt og ambitioner (Beslutningstræ for valg af Finnjolle). 

Hvad har hidtil været din bedste oplevelse i forbindelse med Finnjolle sejlads? 

Mine bedste oplevelser er træningssamlingerne i Egå med andre Finn joller i efteråret.

Plus det at ligge på vandet i en trænings session og have denne berusende fornemmelse af at man virkeligt lever, det elsker jeg.

Hvilke oplevelser i forbindelse med Finnjolle sejlads glæder du dig mest til i fremtiden? 

Med udgangspunkt i de mange år hvor jeg ikke har sejlet, så er mit realistiske mål: ”at gøre det bedste jeg selv kan”. Stille mig tilfreds med det og derfra prøve at gøre det bedre næste gang. Det er ikke kapsejladsresultatet, der tæller i første omgang, men at kunne glæde mig over at jeg oplever noget ekstraordinært lige nu i nuet.

Jeg er primus motor for Finn jolle DM i August 2021 i Egå. Dette arrangement lægger jeg meget sjæl i. Vi vil lave et arrangement, som den COOL Finn jolle fortjener. Jollen har så meget nostalgi og historie som få andre klasser.  Jeg håber, at vi som minimum kan leve op til det høje niveau (og de høje forventninger fra sejlerne), som DM for Finn joller har haft i mange år. Måske kan vi lægge et eller andet til DM konceptet? Jeg håber på at se sejlere fra indland og udland, som vil lave et kæmpe stort felt i Aarhus bugten. Jeg glæder mig vildt meget til at være skarp og leve livet i fulde drag i denne weekend sammen med mine legekammerater på vandet.

*’Mellemvægter’ refererer til en uformel kategorisering af Finn jolle sejlere efter deres kropsvægt. Læs mere om hvorfor, at både letvægtere, mellemvægtere og sværvægtere kan konkurrere på lige fod i en Finnjolle i denne artikel.

Peter Brøgger billede, Egå September 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.