Masters VM

Masters 2022 Helsinki

Beretning skrevet af Otto Strandvig og Jan Peetz

Dette års Masters VM blev afholdt af Helsingfors Segelklubb og Nyländska Jaktklubben. Sidstnævnte blev stiftet med Tsar Alexander II’s tilladelse i 1861 så det må være en af de ældste sejlklubber verden.

De 800km til Stockholm tog vi over natten, så vi kunne nå formiddagsfærgen fra Kapellskär, hvilket i tur fik os i mål med en samlet rejsetid på 24 timer. Færgen er inklusiv 2 måltider og koster som Gedser Travemünde, så det er tæt på en OK pris.

Første dag var med 3-5 ms med skiftende tryk, så det var supersvært at holde spor i starten, og kom man først bagud, så var der ikke meget luft bag ved de 120 både. 

Otto i DEN 21 og flot hængestil, foto Robert Deaves

30 russere var blevet bedt om at blive hjemme, men ellers var der deltagelse af store hold fra England, Holland og Tyskland og mindre hold fra de andre Finnjollelande. Der var mange der spurgte, hvor I blev af, så nu har I god tid til at forberede en forklaring. Lad være med at bruge vinden eller vejret som undskyldning, fordi det var varmt og blæsende – faktisk så blæsende at dag 0 (Tune -up) og dag to blæste væk.

Dagen på land blev brugt på en tour af WB Sails, hvor vi fik en inspirerende rundvisning af Brummer-brødrene. Vi nåede også Masters årsmødet, hvor Andy Denison kunne berette, at næste åbne mulighed for at afholde Masters er i 2026 – måske noget for Egaa eller Vallensbæk?

Dag 3 & dag 4 bød henholdsvis på 7-9 og 8-10ms og blå himmel – alle sagde perfekte forhold, men med 13 kæntringer var det også udfordrende. De finske safety  både var bemandet med jollesejlere, så selv Super Legend Richard Hart på 83 kom hurtigt på ret køl. 

Dag 5 bød på let vejr, hvor søbrisestrategien indikerede højre fløj, men Ho Chi Min stien viste sig at være dybt på venstre fløj.

Gallamiddagen var i NSK’s 120 år gamle klubhus, som ligger på en ø og er forbundet til fastlandet med en lille færge. Vi var så heldige at få et lift af den finske billedhugger/finnjollesejler Sami Salomaa, som blandt andet har lavet den fantastisk pokal til drageklassen (https://www.sail-world.com/photo/242368).

Til middagen blev de fire deltagende Gold Cup vindere (Magnus Olin – 1975, Thomas Schmid – 1988, Sebastien Godefroid – 2001 og Pieter-Jan Postma – 2022) hædret, og der blev sparket dæk til den lyse morgen, hvor vi blev sejlet hjem af finnerne.

Hvad lærte vi?

Der skal arbejdes med starter i +100 bådsfelter. Ved startbåden fungerede det fint, men længere nede af linjen blev vi konsekvent rullet, så vi skal have trænet 250m spurter.

Krydsfart/højde var en mangelvare i alle vindstyrker, hvorimod vi havde godt niveau på læns.

Resultalisten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.