Sejler portrætter

Anders Vognsen

FRA KØLBÅDSSEJLER TIL AKTIV FINNJOLLE SEJLER PÅ 100 TIMER!

16. juni 2020

Kølbådssejler Anders Vognsen er efter 100 timer i Finnjolle nu også rigtig jollesejler, som kan tæmme jollen i hård vind. Foto: Klaus Rasmussen.

Her på siden portrætterer vi udvalgte danske Finnjolle sejlere til inspiration for de mange, som tænker for meget – og gør for lidt – for selv at sejle Finnjolle.

Navn, alder, sejlklub:

Anders Vognsen, 54 år, medlem af Veddelev Strands Bådelaug.

Hvilken Finn sejler du?

Pata B4+ fra 2009.

Hvornår begyndte du at sejle?

I Skive Sejlklub som 4-årig, da min familie anskaffede en fin Albin Vega og før det med både min farfar og morfar, der begge var fiskere.

Hvilke både/joller har du sejlet i?

Uha mange! I de tidlige år familie- og kapsejlads i Vega og så i en optimistjolle, som min mor byggede på aftenskole. Jeg var for lille til Europajolle og hoppede derfor til kapsejlads med familien efterfulgt af gastepladser i juniorbåd, H-båd og Smaragd. Ved siden af ræs hyggede jeg mig i Aalborgjoller med søspejdere, i min første sejlbåd (en 22´ Hansen spidsgatter) og på længere ture i den klassiske ketch HR41 med min onkel. Hvis vi så springer til mine år i Dragør Sejlklub, lagde vi ud med en Banner 26 efterfulgt af en skærgårdskrydser S-30 og for 3 år siden købte jeg en Jeanneau 32i Sunfast. Alle 3 brugt til en skøn kombination af familiesejlads og ræs i form af op-ned, distance sejladser og 2Star.

Hvornår begyndte du at sejle Finnjolle?

April 2019 i Veddelev Strands Bådelaug.

Hvad fik dig til at prøve Finnjollen?

Jeg har igennem mange, mange år fulgt mine ihærdige Finnjolle venner i Dragør, men har, trods de mange venlige opfordringer, ikke rigtigt kunnet finde tid. Så en dag efter at jeg lige var flyttet til VSB, kom Frank Høyer Rasmussen forbi med et andelsbevis til havnen og nævnte, at han i øvrigt havde en skøn Finnjolle til salg. Så var jeg solgt. Det gav mig muligheden for at lære nogle fantastiske mennesker at kende, sejle året rundt og muligheden for at dygtiggøre mig som sejler.

Hvad får dig til at blive ved at sejle Finnjolle?

For mig er der 2 ting der betyder noget. For det første det sammenhold, den enorme hjælpsomhed og den jordnærhed der er i den Danske Finnjolle klub. Der er råd, tips, vejledning og fantastiske beretninger at hente på alle niveauer og i den grad alene med bevæggrund i oprigtig sejlerglæde og kærlighed til sejlsport. For det andet er Finnjollen en fantastisk skabning, der giver igen, så snart du starter med at trimme. Der er så meget at lære og så er det god motion.

Hvor meget sejler du i Finnjollen?

I snit 2 gange om ugen året rundt.

Så jeg har vel passeret de 100 timer i jollen nu. Udover at formålet er at sejle, lære og have det sjovt, så er det også min erfaring, at timer på vandet er uendelig meget vigtigere end hvor nyt/dyrt grej du køber! For nylig byttede jeg min +25 år gamle jolle med den ’ny’ 11 år gamle. Nu ved jeg, at jeg vil blive ved med at sejle Finnjolle, og så er det jo lækkert med en helt up-to-date jolle. Men det er slet ikke nødvendigt for at have det sjovt og komme i gang.

Vil du anbefale Finnjollen til andre sejlere – og hvorfor?

Bestemt! Her er muligheder for at dyrke sejlads på alle niveauer, fantastiske mennesker, skønne naturoplevelser året rundt og i tillæg kan man komme i gang i en Finnjolle med en rimelig investering. Du kan købe en jolle, der er konkurrencedygtig på lokalt niveau for 25-35 tkr. Og den taber ikke nævneværdigt i værdi fra år til år.

Hvad skal man være opmærksom på, inden man kaster sig ud i at sejle Finnjolle?

Find jolle og udstyrsniveau der passer til dig og dit temperament. Tag fat i en af de lokale eller de gode mennesker i Dansk Finnjolleklub, som kan hjælpe med at finde jolle og give et ærligt svar på hvad du skal være opmærksom på med dit budget. Vel mødt på vandet 

Hvad har hidtil været din bedste oplevelse i forbindelse med Finnjolle sejlads?

Der er 2 oplevelser der særligt står frem. Den første er fra min juleferie havde jeg og et par af Finn vennerne nogle fantastiske naturskønne ture rundt i Roskilde fjord – som altid kombineret med “ræs spas”. Den anden var, da jeg blev årets rookie i en skøn kapsejlads weekend i Dragør sejlklub i september 2019. Det var kombinationen af at komme “hjem” og sejle, lære en kæmpe bunke tips og tricks og så max sejlerhygge på land og på vand.

Anders Vognsen nyder at sejle på Roskilde Fjord. Det forstår man!
Foto: Klaus Rasmussen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.