Sejler portrætter

ISAF nr 2871 – Devoti Classic

AFSLØRET: Jonas første alvorlige Finnjolle partner taler ud!

1. december 2017

 Interview af Finnjolle, ISAF nr 2871

Fødselsår:            2004
Fødested:            Polen, jordemor ‘ukendt’.
Type:                     Devoti Classic

OL Resultater:      Nr 9 i 2004          Sølv i 2012         
VM resultater:    GULD i 2006       Nr 4 i 2007         Bronze i 2008     GULD i 2009       Nr 4 i 2011         Bronze i 2012

Hvem er du og hvor hører du hjemme?

Jeg er en smuk og kvik Finnjolle, selvom jeg ikke er helt ung længere. I dag bor jeg i Vallensbæk, hvor jeg tilbringer det meste af min tid på havnen, hvis jeg ikke sejler på Køge Bugt. Men jeg kommer også lidt rundt i verden til kapsejladser. I år har jeg været på Vänern, i Nykøbing Sjælland og Dragør. Til næste år er jeg blevet lovet en tur til Barcelona.

ISAF 2817 i færd med at opdrage på sin seneste rorsmand (Jens Kristian Andersen)

Hvordan og hvorfor kom du oprindelig til Danmark?

Dansk Sejlunion skulle bruge en ny og hurtig Finnjolle til Jonas Høgh Christensen, som han skulle sejle i til OL i Athen i 2004. Så jeg blev hentet til Danmark og smedet sammen med Jonas. Man kan sige at vi har levet på polsk sammen i mange år. Vi vænnede os hurtigt til hinanden og blev et godt makkerpar.

Hvordan var det at sejle med Jonas?

Det var spændende. Vi var begge nye i det olympiske cirkus og vores indlæringskurve var stejl. Jeg blev udtaget til OL i Athen i 2004 med Jonas ved roret. Til selve OL stævnet vandt vi en af sejladserne og blev samlet nr 9. Jeg var sat godt op til stævnet. Samarbejdet med Jonas var rigtig godt, og på trods af at han nogen gange slog mig over hofterne med rorpindsforlængeren (selv om det ikke var min skyld), og på fordækket hvor det kan ses, så havde vi en god tid sammen.

Hvad skete der efter OL i 2004?

Jamen, jeg ville jo gerne sejle en hel masse, men Jonas var nødt til at koncentrere sig lidt om sine studier. Jeg ville også rigtig gerne prøve at sejle DM. Da Jonas i sidste øjeblik blev forhindret i at deltage i DM i 2005 i Svendborg, så overtalte han Michael Staal til at sejle med mig. Her vandt jeg min første medalje – en DM bronze.

Lidt senere på året kunne Jonas så alligevel ikke holde fingrene fra mig.

Han kom ud at sejle igen, og vi fik lavet en plan om at blive udtaget og deltage ved OL 2008 i Kina.

Er det ikke svært at planlægge så langt frem?

Jo det er det selvfølgelig. Jeg vidste, at jeg sagtens kunne holde mig i topform hele vejen, og selvom Jonas måtte kæmpe hårdt med at komme i form igen, så troede jeg på ham hele vejen. Allerede i 2006 vandt jeg mit første VM med Jonas. Det skete i Split i Kroatien. Jeg var trods alt lidt overrasket over, at den sejr kom så tidligt.

Du blev også udtaget til OL i 2008!

Ja. Det var en forrygende tid fra 2006 og frem til og med OL i Kina. Jeg var i Kina første gang under for-for OL i 2006 og jeg sejlede også for-OL i 2007 med Jonas. Desværre var jeg nødt til at tilbringe en stor del af tiden i Kina og kunne derfor ikke deltage i alle de stævner, hvor Jonas skulle sejle. Men i 2007 og 2008 blev jeg henholdsvis nr 4 og 3 til VM. Jeg har haft Jonas med til VM hele 6 gange, og jeg er faktisk aldrig blevet dårligere end nr 4 til VM. Op til OL i Kina i 2008 blev jeg ret ked af det, da Jonas valgte en yngre model end mig til at sejle OL. Jeg var jo i topform og kunne have gjort det mindst ligeså godt, som den ’nye’.

Hvad skete der så med dig efter OL i 2008?

Efter at Jonas havde fået hvilet ud oven på den lange OL kampagne til OL i 2008, så fik jeg ham revet ud af fjerene igen i sommeren 2009. Der skulle være VM i Finnjolle på hjemmebane i Danmark, i Vallensbæk. Jonas var lidt rusten til at starte med, men i løbet af stævnet fik jeg banket det meste af hans rust af, og jeg vandt mit 2. VM med Jonas. Det var vi begge ret stolte over og jeg synes jeg fik lidt hævn over ’hende den nye fra OL 2008’.

Gav det ny inspiration for dig frem mod OL i 2012?

Helt klart ja. Jeg trængte til en opstrammer og fik foretaget noget lækker bodywork, som bragte mig fuldt ud på linje med alle de nye både, som blev søsat i årene efter 2008. Helt konkret fik jeg glattet nogle rynker på skroget og strammet mastehullet og sværdkisten op. Jeg var med helt fremme ved World Cup sejladserne og blev nr 4 til VM i Australien i 2011 og nr 3 til VM i 2012 i England. Jonas og jeg eksperimenterede med nye master og sejl og vi fandt farten undervejs mod OL.

Og så var der OL i 2012!

Ja. Det er mit bedste OL resultat. Jeg førte OL helt frem til sidste dag, hvor guldet glippede og jeg i stedet vandt sølv. Det var lidt synd for Jonas, men vi var nu begge meget tilfredse, da det hele kom lidt på afstand. Det var i øvrigt en af mine jævnaldrende søstre, ”Rita”, som vandt med en englænder ved roret. Vi ligner hinanden meget, bortset fra at jeg er blondine, mens Rita har en mærkelig lyseblå kulør foroven – hun er vel englænder! Der er i øvrigt nogle mennesker, som senere har kopieret Rita. Faktisk har de prøvet at klone hende, men der er gået et eller andet galt for dem. Onde tunger kalder dem ’Kragejoller’. Rita og jeg er faktisk ikke sådan at kopiere. Så er det bedre at opsøge andre af vores jævnaldrende søstre, hvis man vil ud at danse med sådan nogle som os.

Hvor længe har du tænkt dig at holde dig på toppen?

Man bliver jo ikke yngre, men derfor kan man jo stadig være tiltrækkende og kvik. Erfaring betyder også noget i et parforhold! Med mine resultater er der jo mange af de yngre Finn sejlere, der gerne vil sejle med mig. Efter OL i 2012 fortsatte jeg med at sejle med Jonas, men Sejlunionen ville også gerne have, at jeg tog nogle af de unge talenter ud på nogle ture. Det gjorde jeg med glæde. Jeg har altid været glad ved unge, stærke fyre, som gerne vil bestemme, men også accepterer, at jeg har en vilje. Mit 2. og 3. DM sejlede jeg i 2013 og 2014, hvor jeg havde Mads Bendix med på roret, og vi vandt begge gange. Mads er sådan en sød, dygtig og pæn fyr, og ham ved jeg, at rigtig mange joller gerne vil have fat i.

Var du med til OL i 2016?

Ja. Jeg deltog som reserve for Jonas ny kæreste. For et par år siden kom en ny generation af Finn joller på banen, som de kalder ’Fantastica’. Jeg synes nu ikke de ser så fantastiske ud. Det har så betydet, at jeg og mine søstre bliver kaldt ’Classic’. Det synes jeg egentlig, at der er meget mere stil over. Med mindre sejleren er en topfit OL atlet er de beviseligt heller ikke hurtigere end mig. Mine søstre og jeg er ikke så krævende som ’de ny’, og vi får sejleren til at holde ud i meget længere tid. Det er heller ikke lykkedes for bare een ’Fantastica’ at komme på podiet til et eneste DM eller kapsejlads i Danmark, selv om de har prøvet. (OBS. Fra 2019 og frem er det lykkedes for Fantasticaer at komme på podiet til DM og i 2021 var alle 3 af denne model).

Hvad byder fremtiden for dig?

I foråret 2017 valgte Dansk Sejlunion at sælge mig til Jens Kristian Andersen, formand i Dansk Finnjolleklub. Han var på udkig efter sådan en som mig, med en knop under lønningslisten. Det er et fornuftsægteskab, nu hvor jeg ikke længere er ligeså attraktiv for de unge OL håb.

Hvordan er den første tid gået?

Jeg havde Jens Kristian med til både svensk og dansk mesterskab i august, og vi hyggede os med at være de fartmæssigt hurtigste på banen, når det blæste over 10-12 m/s. Jeg er ret stolt over stadig at kunne præstere, og jeg er sikker på, at det kan jeg også de næste mange, mange år. Når det blæser mindre end 10 m/s, så bruger Jens Kristian for meget tid på at se på mine yndefulde former og kæle for mine detaljer. Med den tilgang får han ikke nok ud af mit potentiale, og så kommer vi ikke de rigtige steder hen på banen. Det har gjort mig lidt sur, og så sætter jeg farten ned, for så kan det jo være lige meget. Da vi sejlede i Dragør fik jeg vist Jens Kristian, at jeg er lige så hurtig i ned til 4 m/s vind, som de andre damer på banen. Hans indlæringskurve er dog ikke så stejl som Jonas’. Det må være alderen – hans alder.

Er der nogen ting du skal vænne dig til med din nye partner?

I mit nye forhold skal jeg vænne mig til at sejle i de danske farvande året rundt. Her havde Jonas mere format, han sejlede helst under varmere himmelstrøg. Men hvad, det er prisen for ikke at skulle bo i en container i Brøndby en stor del af året.

Hvis du skulle give et råd til en voksen Finnjollesejler, hvor skal han så lede efter en Finnjolle partner?

Han skal lede efter en ’Classic’, der har op til i hvert fald 15 år på bagen. Hun har stadig evnen og viljen til at sejle ligeså stærkt, som de allernyeste joller. Jeg er ikke meget for at indrømme det, men i Finnjollesejlads afhænger det også temmelig meget af ham som styrer. Der findes også nogle andre typer Finnjoller, produceret på andre værfter, som er rigtig gode.

Et godt råd er, at kontakte Richard Berg Larsen fra Finnjolleklubben, der driver et kontaktbureau for Finnjoller og rorsmænd. Han kan altid hjælpe med at sætte nogle stævnemøder op, hvor man kan prøve hinanden af. Og i modsætning til andre kontaktbureauer, så koster det ikke noget.

NB. Dansk Finnjolleklub har haft glæden af i ovenstående interview at få bekræftet, at en Finnjolle holder sig konkurrencedygtig i rigtig mange år. Derved bliver den et økonomisk meget attraktivt tilbud til voksne sejlere, der gerne vil sejle lidt sjov og seriøs kapsejlads. For en investering på 25-50.000 kr og 5-10.000 kr i driftsomkostning om året er du fuldt ud konkurrencedygtig ved danske, svenske og nordeuropæiske stævner og danmarksmesterskaber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.