Sejler portrætter

Tom Vestergård

SEJLERPROFIL – TOM FRA RØRVIG SEJLKLUB

8. juni 2018

​Navn, alder, sejlklub
Tom Vestergaard, 63 år, Rørvig Sejlklub

Hvornår begyndte du at sejle?
Jeg startede som 12-årig. Min første jolle var en flot blank Nordborg mahogni jolle, som min far bare skubbede mig ud i Lillebælt i mens han sagde: ”det er bedst hvis man selv finder ud af det”, for der hvor vi boede var der ikke nogen junior afdeling i sejlklubben, så vi drenge var overladt til os selv.

Hvilke både/joller har du sejlet i?
Jeg begyndte hurtigt at sejle kølbåde. En hel del kapsejlads i forskellige klasser, mest 10mtr, først i det dejlige Lillebælt, senere i Aalborg hvor jeg boede i 6 år, inden jeg flyttede til Australien i en årrække. Der gastede jeg lidt i Etchells 22. Jeg har også boet i Malaysia i nogle år. Når man er vant til vores vejrtype, synes man ikke troperne er et sted for sejlbåde. Senere er det for mig kun blevet til tursejlads.

Hvad fik dig til at vælge Finnjollen?
En bekendt i Rørvig havde netop købt en. Jeg havde aldrig prøvet en Finnjolle, men blev straks grebet af det. Jollen er jo et rigtigt skiv og det er herligt igen at komme ned i vandlinjeniveau når man har sejlet i store både hvor man efterhånden sidder alt for højt oppe over vandet. Jeg købte min jolle i 2016. Jollen ligger i Rørvig hvor vi for tiden kun er 2 aktive både.

Hvor meget sejler du i Finnjollen?
Alt for lidt. Når man først har prøvet en Finnjolle er det der man allerhelst vil hænge ud. Jeg har kun mulighed for at sejle i weekenderne, og det bliver desværre ikke hver weekend, men har en ambition om at få flere timer på vandet i år.

Vil du anbefale Finnjollen til andre sejlere – og hvorfor?
Helt klart. Uanset om man er tidligere jollesejler eller som mig kølbådssejler er det en jolle der giver meget igen. Den har alt det power man kan ønske sig, og hvis man ikke er i tilstrækkelig form finder man hurtigt ud af det, og så har man jo den fordel også at få gjort noget ved det. Selv er jeg faktisk lidt for let til klassen og har det bedst i let vind, men man kan sagtens håndtere jollen i kraftigere vind selv om man ikke vejer 90 kg.

Umiddelbart efter jeg havde købt min jolle deltog jeg helt blank i en af Finnjolleklubbens Clinic-dage i Vallensbæk hvor jeg fik lært lidt om grundtrim og basal finnjolle-sejlteknik. En overvældende positiv oplevelse. Jeg har siden deltaget i flere clinics hvor man hver gang synes man er blevet en lille smule bedre, indtil man næste gang kommer til stævne.

Hvad skal man være opmærksom på, inden man kaster sig ud i at sejle Finnjolle?
Da jeg begyndte at se mig om efter en brugt Finnjolle var det umiddelbart vanskeligt at finde en komplet pakke. For det meste sælges skrog og mast separat. Det bedste man kan gøre er at kontakte Finnjolleklubben som gerne vejleder og ofte har kendskab til egnede joller, master og sejl der er til salg. Ellers er der ikke så meget at betænke sig på, det er bare at komme i gang.

Hvad har hidtil været din bedste oplevelse i forbindelse med Finnjolle sejlads?
Det første stævne jeg deltog i var DM 2017 i Nykøbing. Det var fantastisk at komme på vandet med ca. 40 andre joller og opleve den gode stemning både på vandet og på land. Der sejles for at vinde men det foregår i god ro og orden. Der er et gemytligt socialt samvær og altid tid til gode råd og vidensdeling. Det store sammenhold i klassen var slet ikke noget jeg havde kendskab til inden jeg købte min jolle, og for mig er det i tillæg til selve sejladsen en meget berigende oplevelse.

Dansk Finnjolleklub, juni 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.