Stævner

2019 Gardasøen

GARDA – TUR/RETUR

20. marts 2019 

5 danskere havde valgt at starte 2019 sæsonen med en tur til Torbole i nordenden af Gardasøen for at deltage i en kapsejlads med 33 tilmeldte.

De fleste kender nok Gardasøen som et yndet feriested på grund af det gode vejr, området og ikke mindst maden. Hvad de færreste ved er at nordenden af søen er et af verdens bedste sejlområder, med en vind som man næsten kan stille uret efter.

Omkring klokken 1 kommer Oraen med ca 10 ms vind, og den klare instruks til sejleren at man hurtigst muligt efter starten skal søge under klipperne for at få endnu mere vind. Torbole sejlklubben som stod for sejladsen er vant til at arrangere kapsejladser, så startlinien er korrekt udlagt og mærkerne er hvor de skal være. Der er lækker pasta efter sejladserne og en cafe i sejlklubben med fornuftige priser. Så kan verdenssituationen ordnes med andre Finnjolle sejlere.

Som sejler skal man være klar over at søen heroppe er flere hundrede meter dyb, samt at vandet i den er smeltevand fra Dolomitterne. Dvs det er koldt, og ikke noget man skal bade i så tidligt på sæsonen. Med den vindstyrke som er her, er det ikke noget man altid selv er herre over.

Turen derned var for Otto og Jens Kristian forlænget med en tur til Devoti i syd Polen for at hente en ny Fantastica til Otto, samt et rendezvous på en rasteplads for at hente en brugt mast til båden. Sidste stop var en spion/Gansterfilm værdig med øde rasteplads og regnvejr. For de 3 andre danskere startede turen derned tirsdag aften i selskab med en trippel trailer. Der skal godt nok løftes højt for at få jollen op på øverste etage.

Vi havde arrangeret det således at vi alle boede i en lejlighed i Riva til en absolut fornuftig pris. Samt spiste aftensmad på Trattoria Linfarno sammen med de lokale italienere. Totalteater af højeste klasse. (Nej Martin, man får ikke Caffe Latte efter klokken 12, medmindre man beder om det 5 gange)

Det fremmødte felt bestod for mestendels af masters sejlere fra den spidse ende af feltet, samt en enkelt olympisk satsende estisk sejler. Sidstnævnte vandt 3 sejladser med en sikker margin.

Efter skippermøde fredag klokken 11 og indtagelse af Prosecco (Så er de værste knaster i livet udjævnet) var vi på vej på banen i en let nordlig vind, som på vej til banen skiftede til 10 meter fra syd i løbet af 15 sekunder. Ingen dramatik da man tydeligt kunne se skiftet komme. Efter starten var det mod højre, og de som har været her før og var på vej forbi surfstationen fik forsejlet sig på første kryds. Noget de hurtige fik korrigeret for på lænseren og det efterfølgende kryds.

Endnu en sejlads kom i gang umiddelbart efter, og her viste det sig meget atypisk at venstresiden var den hurtigste samtidigt med at vinden atypisk løjede. Enden blev at vi blev trukket i land til Pasta-party. En enkelt valgte ikke at blive trukket i land og kom ind timer efter os andre.

Lørdagen startede meget atypisk med en svag Ora (søndenvind) allerede fra morgenstunden og som byggede lidt op hen mod klokken 13 da starten gik. Efter starten var det mod klippen, hvor de som var lidt foran os andre trak fra som vinden langsomt døde på vej mod topmærket. Lænseren blev uden pump, med samling af hele feltet ved bundmærket hvor der absolut ingen vind var. Endsige udsigt til at der kom mere den dag. Så i havn og pasta party med en besked om at første start om søndagen var fastlagt til 09.00.

Søndag tidlig morgen bød på dis og vindstille hvilket fik flere til at pakke bådene og sætte kursen tidligt hjemad. Vi, som testede tålmodigheden, blev sendt på vandet klokken 10.30 til en opfriskende ORA på cirka 8 sekundmeter fra syd som holdt alle 3 sejladser. I første sejlads var banen ikke så lang som mange troede, hvilket gav mulighed for halvvind til mærket for mange. Dagens anden sejlads startede for undertegnede meget bag feltet, da besætningen måtte lettes inden startlinien blev oversejlet. Det medførte en tur op gennem feltet, samt udnyttelse af de atypiske vindspring på andet opkryds for at få en god placering i mål. Casper, DEN 20, lå i den sejlads godt placeret, men en slow motion luv kæntring lige før bundmærket medførte at den placering ikke holdt i mål.

På nuværende tidspunkt var alle godt trætte, op pump på læns kunne godt mærkes i arme og ryg, ligesom der blev kravlet lidt ind i båden på kryds hos de fleste. Dette afholdt dog ikke stævneledelsen fra at starte endnu en sejlads i god klassisk stil. Starte, vende til bagbord hurtigst muligt men ikke for tidligt. Derefter fuld fart indtil mærket kunne holdes op. Så læns i god vind med pust og direkte pump. Otto gik her mere til venstre end os andre på lænseren, og vandt et par placering på den konto. Det efterfølgende kryds var et drag race inden læns, hvor alle havde ømme og trætte arme og ikke fandt alle bølger og pust på lænseren.

Derefter i havn, pakke båd, pasta, præmieoverrækkelse og så retur til Danmark.

Turen til Garda kan virke lang, men går man efter en tur hvor der sejles på et postkort smukt sted med god konkurrence for at få banket rusten af efter vinteren, så findes det ikke bedre. Man skal blot huske vintervåddragten samt være forberedt på at der er vind og bølger. Det er klart turen værd.

Video og billeder fra stævnet kan ses på Facebook. Resultatliste er tabt i cyberspace.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.