Stævner

2021 Kastrup

Kastrup 2021 – nu med endnu mere demokrati

Skrevet af DEN 246

Det traditionelle forårsstævne for Finnjoller i Kastrup Sejlklub, aka Polyester Cup, er årets mest demokratiske stævne. Stort set alle sejlere når i løbet af stævnet at være med helt fremme – eller tilbage. Det er de udfordrende vind og strømforhold, der gør dette stævne til et fantastisk tune-up ræs.

I den 4. sejlads kunne baneledelsen ikke afgøre, om Lars Hall eller Jan Peetz kom først i kampen om 6. pladsen. Hvad gør man så? På enkel og demokratisk vis fik de i stedet 6,5 point hver 😉


Martin Mikkelsen runder foran Jens Kristian Andersen (246) og Christian Reed Rasmussen (306). Foto: Preben/Kastrup Sejlklub. 

Weekenden den 8-9. Maj afholdt Kastrup Sejlklub den traditionsrige Polyester Cup. Det blev til 4 sejladser begge dage. Resultatet med Otto Strandvig som vinder og en springende vind fulgte traditionerne. Der var begge dage højt solskin og godt humør ved indtagelse af evalueringsvæske efter sejladserne.

Kigger man nærmere på resultatlisten, kan man se, at traditionerne alligevl ikke helt holdt i år. Otto fik en usædvanlig høj samlet pointscore, da forholdene i et par af sejladserne gjorde, at der var andre sejlere som var ’smartere’, ligesom der i enkelte sejladser var nogen, som var hurtigere. Også på læns!

De fremmødte Finnjollesejlere var blevet enige om, at sejladser med en længde på ca 40 minutter og 4 hver dag var passende. Så det var et tæt felt, der sejlede banen rundt, men heller ikke for tæt. Banen var traditionel Kastrup med Start/Mål midt på banen, og 3 topmærker at vælge mellem. 5 minutter før start viser banelederen, hvilket topmærke, der er passende for sejladsen. Det sparer både tid og benzin.

Første sejlads var, indtil halvvejs oppe af andet kryds, en normal gang “få det bedste ud af vindspringene”, men så kom der et vindhul ved dommerbåden! Især Jan Peetz udnyttede dette ved at sejle uden om og vinde sejladsen stort. Enkelte mente,  at han med sit overblik kunne have vundet den sejlads i en træoptimist med bomuldssejl.

Anden sejlads fortsatte med let luft og vindhuller tilsat private vindstriber. På andet kryds havde Lars Hall en komfortabel føring, og lå i henhold til alle bøger om sejlsportstaktik korrekt i forhold til resten af feltet. Men taktikbøger er ikke skrevet til vindforholdene i Kastrup. Martin Mikkelsen sejlede i bund under land og op til mærket i sin egen private vind for at runde meget langt foran nummer to. Festfyrværkeriet var ikke slut, for på den halvdøde lænser fik Jens Kristian Andersen (og kun ham) en privat vind, som sendte ham planende mod bundmærket mens resten af feltet stod stille. Lars Hall som lå 20 meter bag, da pustet kom, fik ingenting.

Tredje sejlads kom afsted med et par tyvstarter. Flere end de, som var over linjen, tog tilbage for at korrigere. Tom Vestergaard nød udsigten til dommerbåden,og tænkte ikke på, at han også var over. Da han glemte at komme tilbage over linien,  gav det en OCS. Ellers er der ikke meget at fortælle om den sejlads, da vinden var drejet så meget, at det var one way high speed. Og dog, Richard Berg-Larsen tog en executiv beslutning, da andet kryds sendte ham forbi dommerbåden og sejlede i land.

Til fjerde sejlads var vinden tiltaget og banen rettet ind efter den nye vindretning. Her galt det om at holde tungen lige i munden og få pustene rimeligt rigtigt, men især at have god boatspeed på kryds, hvis man skulle med i front. Lænserne krævede lidt opmærksomhed, da der var pletvis nedfaldende vindpust. Otto Strandvig vandt sejladsen. Casper Elkær viste god form og fulgte lige efter. Det var et godt træt felt, som efterfølgende mødtes på slæbestedet for at evaluere dagens sejladser.

Stillingen efter første dag: Otto Strandvig fører foran Martin Mikkelsen Christian Reed Rasmussen.

Lars Hall runder foran Allan Hansen (25) og Otto Strandvig. Foto: Preben/Kastrup Sejlklub

Inden femte sejlads startede søndag morgen, var der en del overvejelser omkring, hvor meget vind der ville komme og hvordan man taklede de 2 knob modstrøm, som der var uden i renden. I stedet for snak tog vi på vandet, og taktikken var klar. Under land på kryds og i søen på læns. Det sværeste var at finde en god rytme og retning på lænserne.

I sjette sejlads vandt Christian Reed Rasmussen sin første sejlads i klassen efter mindre end et år i klassen, med Allan Hansen og hans efterhånden kendte ’shiver’ (ryste) teknik på lænseren på anden pladsen. I denne sejlads scorede Otto Strandvig igen en 4. plads. Taktikken var ganske klar, find vindspringene på første kryds, og så under land efter bundmærlet. Men det som gav Christian sejren, var at han gik lidt længere ud end os andre inden turen mod land, og fik fordel af en god rummer. Allan Hansens indledte med sin 2.plads den bedste afslutning af alle i stævnet. Med 2-1-2 topplaceringer viste han de evner, som han holdt lidt tilbage med i begyndelsen af stævnet. 

Syvende sejlads fulgte mønsteret fra sjette, men denne gang med Allan Hansen som vinder. Taktikken for at sejle hurtigt på lænserne i denne sejlads var at sejle i modfase med Otto Strandvig, da der var for små bølger til at han kunne på Fantasticaen i plan. Det flyvende tæppe fløj ikke i denne sejlads.

Til ottende sejlads var vinden gået et smule op i styrke, men sejlerne var nu også alle skarpe i starterne så der var folk ved linien i skuddet, men ikke overtrådt. Det kan være træthed, men på det lange kryds var det svært at få jollen til at sejle hurtigt på bagbord halse. Der var, når man kiggede ud, meget vind, men de store drenge kunne ikke helt hænge ud og omsætte det til fart. Men fulgte nu godt med alligevel.

De fire sejladser Søndag blev effektivt gennemført efter hinanden, så der ikke var tid til at spise en rugbrødsmad mellem sejladserne. Men så blev vi heller ikke kolde, og havde god tid til snak, præmieoverrækkelse og bådpakning. En god dag på vandet i årets første rigtige forårsdag med varme i luften.

Otto Strandvig vandt igen, igen stævnet. På de efterfølgende pladser blev der byttet lidt rundt, idet Jens Kristian Andersen sneg sig op på en 2. plads. Christian Reed Rasmussen forsvarede sin flotte 3. plads fra førstedagen, hvilket blev præmieret med en ‘bedste Rookie’ vandrepræmie. Allan Hansen nåede med sin flotte slutspurt op på den samlede 4. plads, lige foran Martin Mikkelsen, der måtte indkassere en ‘overtrådt’ og dermed sluttede på 5. pladsen.

Christian Reed Rasmussen (tv) og Otto Strandvig (th) ‘albuer’ et tak for kampen. Foto: Michael Staal

MinBaad har skevet en fin artikel

Resultater:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.