Resultater og beretningerStævner

PolyesterCup 2022

22 Finnjolle sejlere, heraf 2 fra Norge, 1 fra Island og 1 fra Sverige, fik en rigtig god weekend på vand og land i Kastrup, hvor den lokale Kastrup Sejlklub afholdt sit traditionsrige Finnjolle stævne for 25. gang. Som altid var der styr på tingene og et stort team sørgede godt for sejlerne. Under præmieuddelingen kunne datoen for næste års stævne allerede annonceres. Det bliver weekenden 13.-14. maj 2023.
Lørdag morgen satte den kompetente baneleder Lars Darling & team rettidigt første sejlads i gang kl 10.00. Scenen var sat til en typisk Kastrup dag med meget skiftende vind fra nordvestlige retninger. Krydsmærket lå tæt under Kastrup Marina og flere fremmødte tilskuere havde fine forhold til at se på god kapsejlads. Herfra kunne de også observere, hvordan vindspring og store trykforskelle konstant udfordrede sejlerne, der på skift var ‘heroes’ og ‘zeroes’. En typisk dag med ‘demokratisk sejlads’.

Lidt video fra 2. sejlads optaget af Kurt Thelander.

Første sejlads blev sejlet i 4-5 m/s og blev vundet sikkert af Jens Kristian Andersen, der efter ihærdig træning henover vinteren viste, hvem der skulle sætte standarden på den første dag. Lars Hall blev nr 2 med flot overblik og gode beslutninger. Søren Kjær blev nr 3 og markerede, at han var med for at blande sig i toppen.

Anden sejlads er sat i gang med Allan Hansen, DEN 25, i en perfekt timet start. Foto: Liselotte Graulund.

Til 2. sejlads var vinden tiltaget til godt 6 m/s og banelederen gav jollerne ‘fri pump’ på læns. Solen var nu også kommet frem, som i kombination med vindstyrken og ‘fri pump’ gav svedige og glade sejlere.Den lokale helt, Allan Hansen, viste hvordan man starter godt og holder placeringen banen rundt. En sikker sejr foran Michael Staal på 2. pladsen og Søren Kjær igen på 3. pladsen, mens Jens Kristian Andersen måtte stille sig tilfreds med en 5. plads.
3. og 4. sejlads blev tætte opgør banen rundt mellem Jens Kristian Andersen og Michael Staal, der delte 1. og 2. pladserne mellem sig. Søren Kjær holdt sig med fremme med en 6. og en 4. plads. 3. pladserne i de to sejladser gik til Peter Gudsø og Christian Dahl (fra Norge).

Om lørdagen lykkedes det også for nogle af sejlerne at få sig en badetur. Foto: Liselotte Graulund.

Efter førstedagens 4 sejladser kunne vi konstatere, at den store fleet af Finnjoller fra Veddelev har fået lært en masse under vinterens træning på fjorden. Veddelev fleeten var repræsenteret med 8 sejlere og især Søren Kjær imponerede med solid sejlads og højt bundniveau. Søren viste også, at man kan sejle med om topplaceringerne, selv om man vejer mindre end 80 kg, sejler i en jolle af andet fabrikat end de gængse og med et ældre sejl. Det er og bliver sejleren, der er den afgørende forskel i Finnjolle.
Jens Kristian og Michael Staal havde med deres gode første dag slået et lille hul til Søren Kjær, Lars Hall, Christian Dahl og Peter Gudsø. På land var der moleøl, godt selskab fin snak resten af eftermiddagen.
Søndag morgen var solen med fra starten, men ikke vinden. Sejlerne fik 1 times udsættelse på land, hvorefter der var nok vind til at nå ud til banen. Vinden var dog ikke stabil nok  til at sætte en sejlads i gang, så vi fik lidt ekstra udsættelse på vandet. Men så slog vinden igennem fra nordøst med 2-4 m/s, som lovet i vejrudsigten. I den vindretning havde vi ikke de ‘vilde’ vinddrejninger og trykforskelle som om lørdagen, men det gjorde det ikke lettere at læse banen og lægge en god plan. I modsætning til lørdag var der nu også strøm, som tiltog igennem sejladserne.

Start 5. sejlads i let vind. Søren Kjær, DEN 16, Peter Gudsø, DEN 909, og Lars Hall, DEN 6, kommer godt ud af boksen. Foto: Liselotte Graulund.

5. sejlads splittede feltet på første kryds. Martin Mikkelsen og Michael Staal nåede først frem til et forkert krydsmærke og lokkede en tredjedel af feltet med sig, heriblandt Jens Kristian Andersen. Søren Kjær var klogere og valgte det rigtige mærke, samt at være med helt fremme. Sejladsen blev vundet af Tim Kristoffersen, der var mægtig glad over at ‘alt spillede bare for mig i den sejlads’. Søren Kjær blev nr 2 og Frank Hansen viste lidt af sin klasse ved at blive nr 3. Michael Staal og Jens Kristian Andersen sejlede sig op i løbet af sejladsen, men det blev til 2-cifrede placeringer for dem begge.

Søren Kjær, DEN 16, Veddelev Bådelaug, er blevet et fast indslag i toppen af resultatlisterne i Finnjolle. Foto: Klaus Rasmussen.

Dermed var døren åbnet for Søren Kjær til at slå til. Der var nu kun 3 point til førstepladsen og Jens Kristian og Michael kunne ikke tåle flere dårlige placeringer.
Taktisk blev 6. og 7. sejlads meget lig den 5. sejlads. I forhold til strømmen skulle man gå på højre side af banen på kryds. Men på venstre side af banen var der en anelse mere vind. Det viste sig som oftest, at det betalte sig at sejle i lidt mere vind. 6. sejlads blev vundet af Peter Gudsø med et sikkert forspring til Martin Mikkelsen, der efter nogle svipsere i de tidligere sejladser begyndte at vise, hvorfor han blev nr 2 til DM sidste år. Christian Dahl blev nr 3 med Michael Staal som nr 4 og Søren Kjær som nr 6.
Dermed var der lagt op til en finale mellem Michael Staal og Søren Kjær med kun 4 point mellem dem.

Et kompetent baneleder team med Lars Darling i spidsen sørgede for god afvikling af de 7 sejladser. Foto: Michael Staal

I 7. sejlads valgte Søren den venstre side af banen, mens Michael efter en god start valgte ‘venstre side af midten’. Ved første mærke betød dette, at Søren var med helt i front med Michael lidt længere tilbage og tilpas mange både imellem til, at sejren var inden for rækkevidde for Søren. Valg af vej på lænserne blev afgørende i denne sejlads, hvor Michaels erfaring med at sejle i strømfyldt farvand måske gjorde forskellen, da han kunne sejle sig frem til en 3. plads i sejladsen lige efter Søren, der blev nr 2 efter Martin Mikkelsen, som endelig vandt en sejlads. Med endnu en stabil placering af Peter Gudsø (nr 6) var podiet dermed klart. 
Vinder blev Michael Staal, Dragør Sejlklub, foran Søren Kjær, Veddelev Bådelaug, og Peter Gudsø, ligeledes Veddelev Bådelaug. Jens Kristian Andersen, Vallensbæk Sejklub, måtte sig se slået med 1 points forskel til nr 3 og Christian Dahl, Asker Seilklub, blev nr 5 i stævnet.

Set over alle 7 sejladser kan det konstateres, at 1. pladserne i sejladserne blev fordelt på 6 forskellige sejlere. Kun Jens Kristian Andersen formåede at vinde 2 sejladser. Det viser 2 ting:
– at Kastrup er et udfordrende sted at sejle
– at bredden i klassen fortsat er stigende. Specielt deltagerne fra Veddelev viste stor fremgang og der er mere at hente.

Dansk Finnjolleklub, 10. maj 2022

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.