Stævner

2014 Rungsted

Af Kenneth Bøggild.

En super weekend er slut. I selskab med mere end 100 jollesejlere stillede Finnjollerne til start i årets Torm ungdoms Grandprix i KDY.

På linjen var en del af klassens nye sejlere, og klassens ”hemmelige” gæst Jonas Høgh Christensen. Jonas havde, under synonym tilmeldt sig stævnet, hvorfor at glæden og overraskelsen blandt alle var stor, da klassens OL sølvmedaljevinder dukkede op på havnen med sejlertøj i tasken. Jonas har ikke siddet i Finnjollen siden august 2012, så han erkendte at han jo nok var blevet en anelse rusten.

På jolle pladsen var der stor aktivitet, og blandt de mange ungdoms sejlere var det enkelte at genkende de, lidt mere ”erfarne” Finnjolle sejlere. KDY havde, som en kærkommen fornyelse lagt op til mange sejladser, på ultrakorte baner tæt på land. En sejladsform som gør kapsejlads sjovt og action præget med mange tæt båd til båd situationer.

Fredag startede med høj blå himmel og let til jævn vind fra nord, en optimal retning når sejladsområdet er udlagt omkring Rungsted havn. Fire tætte sejladser blev afviklet, hvoraf to sejladser med fri pump. En disciplin, som specielt i Finnjolle klassen er meget værdsat af sejlerne, da det er med til at få det maksimale ud af båden.

Allerede fredag stod det klart at niveauet i klassen var højt, da placeringerne i toppen af feltet skiftede mellem de fire førende både. Kun Jonas formående at sejle sig til to første pladser, hvor de øvrige blev fordelt mellem Martin Boidin og Jørgen Svendsen.

I feltet var også klassen nye unge sejler Stig Steinfurth, som efter en super debut i klassens første rangliste stævne i Kastrup, havde brugt den mellemliggende periode til at træne, viste gode takter hele banen rundt.

Lørdag morgen blev sejlerne mødet af en generel udsættelse, så der var god tid til at dele erfaringer med sejldesign, master og både, en disciplin som Finnjolle sejlere kan bruge timer og dage på at diskutere. Efter udsættelsen på land, var det tid for forsættelsen af søslagte, på den korte bane udlagt umiddelbart udenfor Rungsted Havn.

5 sejladser blev afviklet, med Jonas i den førende rolle. Efter en lidt nervøs første dag, viste Jonas at han ikke helt havde glemt hvordan en Finnjolle skulle sejles, og med 4 første pladser sat i skabet, ud af de fem sejladser kom han i land som overbevisende førende båd. Dog havde de tre efterfølgende både, med Jørgen Svendsen, Martin Boidin og Stig Steinfurth også haft en god dag på vandet, så realt var intet afgjort.

Søndag blev sejlerne mødt af et nyt vejrsystem som, skulle det vise sig, satte de tre førende både på en hård arbejdsdag. I meget let vind blev sejladserne sat i gang, og på to korte baner skulle det gå hen og blive uhyrer spændende om de unge vil kunne slå den erfarne Jonas, eller Jonas igen skulle stå øverst på skamlen.

Martin Boidin kom bedst fra start, ved at slå Jonas på målstregen i første sejlads, dog tæt forfulgt af Stig. Da Jonas forsat havde point ned til Martin på andenpladsen i den samlede stilling, lignede det en forms sag for Jonas at sikre den samlede førsteplads. Kort efter start på den afsluttende sejlads stod det klart at stævnet ikke var afgjort endnu!

I den helt lette luft kom Jonas ekstremt dårligt fra start, og søgte i den aftagne vind helt ind under land, mens resten af feltet søgte i søen. En dristig taktik som, for Jonas ikke gav det forventede resultat. Først om mærket kom Kenneth Bøggild, dog tæt forfulgt af Martin Boidin, som via Jonas’ start, øjnede muligheden for den helt store overraskelse.

I spænding kunne de førende både påbegynde læns mod bundmærket, mens de spejdede efter Jonas, som fortsat ikke var kommet omkring første topmærke. Som sidste båd rundede Jonas endelig topmærket, en kæmpe overraskelse, som straks skabte ny energi blandt de første både. Skulle det virkelig lykkedes for Martin Boidin at vinde stævnet samlet?

Omkring bundmærket rundende Martin, umiddelbart foran Kenneth Bøggild og de to både havde skabt et hul ned til de forfølgende både. Nu var presset 100% på Jonas, som igen satsede stort og sejlede modsat af Martin. En satsning som igen skulle vises sig ikke helt at lykkedes, dog sejlede Jonas sig nogle placeringer op i feltet.

I mål kom Martin som etter, hvorved at spændingen om det afsluttende resultat nu var helt åben. Dette da der pludselig var lidt usikkerhed om antal startende både, samt antal fratrækkerer.

Spændingen blev udløst under selve præmieovervækkelsen, da 3 pladsen gik til Stig Steinfurth, og helt overraskende for alle, blev Jonas kaldt op for at modtage sin 2. præmie. Det betød at Martin efter kun 2 år i klassen, kunne stå øverst på sejsskamlen med Jonas H. Christensen, sølv medalje vinder fra OL 2012 på andenpladsen!

Præmie overrækkelsen var punktum for et super stævne, dygtigt arrangeret og afviklet af KDY. Navnlig skal landholdet og bane teams have stor ros for deres ihærdige indsats, en indsats som betød at stævnet blev afviklet på et højt sportsligt niveau, og i en ånd og atmosfære som tegner lovende for Dansk sejlsport.

Næste rangliste stævne for Finnjollerne er i Vallensbæk Sejlklub den 31. maj & 1. juni hvor klubben er vært for det næste Torm Grandprix.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.