Stævner

2016 Flæske Cup i Vallensbæk

Hestbæk sejlede med bare ben i Finnjolle

Is i havnen fik ikke prof-sejleren Michael Hestbæk til at droppe de korte sommerhængebukser. Kenneth Bøggild snuppede dog statuetten for Finnjollerne, mens Jan og Penny var først i Formula 18.

Af Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub | 15-11-2016 11:16

På en råkold søndag morgen med to centimeter is i havnen mødte 15 Finnjollesejlere og to Formula 18-besætninger op på Vallensbæk Havn. Her stod kalenderbladet på afvikling af den nye klassiske jolleregatta, Flæske Cup. 

Sejladserne styres af flæskesteg

I et mylder af ungdomssejlere, som var klar til den ugentlige jolletræning, stak de mange storjollesejlere ud. Ikke kun på grund af den overlegne fysisk, men også da der tydeligvis var et aldersgab.

Det skulle dog ikke ødelægge den gode stemning. Specielt ikke, da sejlerne blev mødt af et særdeles veldækket morgenbord og blød loungemusik i Vallensbæk Sejlklubs lokaler.

Under morgenmaden blev det ikke eksisterende SI gennemgået. Reglerne heri er klare; der startes mellem to mærker, sejles til et tredje og herefter ned igennem to andre, op og ned i mål. 

Det er, som det plejer, hvor SI for Flæske Cup adskiller sig ved, at hele dagsprogrammet afhænger af de flæskestege, som ligges i ovnen, når sejlerne forlader slæbestedet. Når kernetemperaturen i flæskestegene når 62,5 grader, afbrydes sejladserne!

Finnjolle-nobiliteten var samlet 

I et mylder af sejlere, følgebåde der brød is og hjælpende forældre, fortrinsvis til ungdomssejlerne, stævnede henved 30 joller på vandet. 17 stk. til den ædle kamparena, hvor kampen for Den Gule Gris og Svanen skulle stå.

Her var særligt Finnjollerne samlet fra nær og fjern, herunder også det meste af den danske Finnjolle-nobilitet. Selv fra Middelfart var der kommet sejlere, som havde trodset den bidende kulde, og med joller på slæb havde prioriteret at bruge søndagen på vandet ud for Vallensbæk Sejlklub – og ikke mindst en eftermiddag omkring Flæskestegen. 

På banen var også to Formula18 katamaraner. En klasse, hvis klub næste år er værter for deres VM med forventet deltagerantal på 200 både.

Sommerhængebukser og bare ben

På kortbanen blev sejladserne afviklet således, at når sidste båd var over linjen, blev klarsignalet skudt i gang til næste sejlads. Ventetid findes ikke i den lærebog, som VSK baneofficials har læst, hvilket er ekstremt værdsat blandt sejlerne. Specielt når temperaturerne er omkring 0-2 grader varme.

Kampene på vandet var intense, særligt i Finnjolleklassen blev der sejlet tæt hele banen rundt. På vandet var også Michael Hestbæk, der i lånt Finnjolle benyttede chancen for at få høj puls og saltvand i håret. 

Michael Hestbæk var i øvrigt eneste sejler, som sejlede i korte sommerhængebukser med bare ben. Et interessant valg, taget de vinterlige temperaturer i betragtning. Det må konkluderes, at de der professionelle sejlere er nogle hårde hunde.

Perfekt timing 

Fem sejladser blev afviklet i noget nær perfekte betingelser; 5 – 7 m/s fra øst og herlige runde bølger. Med fri pump for Finnjollerne og surf konditionerne for F18, var der dømt smil og glade ansigter hele kompasset rundt. 

Lige inden målgang i sidste sejlads kom meldingen fra land: Flæskestegene var nu omkring de 62,5 graders kernetemperatur, hvad jo passede perfekt, når nu fem sejladser var afviklet.

På land ventede nu shorecrew med opvarmet sauna samt flæskesteg med tilbehør og drikkevarer. 

”Jollesejlads er da for gamle mænd”

Under indtagelsen af de 24,6 kg flæskesteg blev de yndige vandrepræmier uddelt: 

”Svanen” gik til vinder af F18 klassen, Jan Hedmann Jensen & Penny Wyon, Vallensbæk Sejlklub. 

Den nyindstiftede vandrepokal, ”Den gule gris på kulfibergræs” gik til vinderen af Finnjollefeltet, Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub.

Og jo. Jollesejlads er da for gamle mænd, som en af ungdoms-laserjollesejlerne så frejdigt sagde i et lidt mørkt omklædningsrum, fyldt af ”ældre” mænd i spandex, lycra og vinterneoprendragter. Men når de ”ældre” mænd sidder i hver deres jolle, skøder hjem og giver den gas, så er alder ikke et tema. 

I begge fleets på vandet var aldersspændet mellem 31- 75 år. På vandet er alle dog jollesejlere, og selv de mest erfarne bider fra sig, skal det da bemærkes. 

Får noget ud af sejlerlivet 

Sejlsport i jolle er nemt, sjovt, billigt og tilgængeligt. Det kræver ikke en masse forberedelse eller koordinering af gaster eller andet. Ligeledes er der aktive jollefleets spredt ud over det ganske sejlerlandkort, hvor der sejles hele året rundt.

For eksempel afvikles der fast vinterjolletræning hver lørdag i Vallensbæk Sejlklub kl. 09:15 – 12:00. Startende med en hurtig kop kaffe og så ellers på vandet med udlagt bane, effektiv træning og videofejlretning efterfølgende. Træningen er åben for alle, og der er forsat plads på slæbestedet.

Så får man da noget ud af sit sejlerliv, herunder ekstremt mange timer på vandet, slutter Kenneth Bøggild. 

Michael Hestbæk, Vallensbæk Sejlklub, gæsteoptrådte i Finnjollen under Flæske Cup. Foto: Vallensbæk Sejlklub

15 Finnjoller havde fundet vej til årets Flæske Cup i Vallensbæk Sejlklub. Foto: Vallensbæk Sejlklub

Gris på kulfibergræs. Den glade modtager blev vinder af stævnet Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub. Foto: Vallensbæk Sejlklub

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.