Stævner

Es war Brutal! – Beretning fra Internationale Deutsche Meisterschaft 2021

3 danskere deltog i IDM (Internationale Deutsche Meisterschaft) fra den 15. – 19. September i Röbel/Müritz med 70 tilmeldte.

(DEN 246 – Jens Kristian Andersen beretter)

Müritz er Tysklands næststørste sø (samme størrelse som nordlige Øresund), der ligger halvvejs mellem Rostock og Berlin. Banen var lagt så langt fra land, at der enten var en times kryds til banen eller hjem. 3 sejladser hver dag af hver en times varighed, og kort pause mellem, betød 6 timer på vandet under forhold, som mellem sejladserne var på den kølige side til den medbragte sommervåddragt.

Pænt ser det ud (foto: Jan Kruse)

Onsdag aften kom der en front gennem Tyskland, som afløste 2-3 ugers højttryksvejr med lette vinde. Der blev sejlet torsdag til lørdag i god mellemluft under en godt skydække tilsat regnbyger med skiftende og forvirrende vindforhold, med (skæv) krapsø som minder om Køge Bugt i østenvind. Vinden kunne trods styrken godt springe 10-15 grader, men for det meste var skiftene ikke blivende, så man skulle mere sejle efter tryk samt holde fri vind og gang i jollen.

Mange af de omkring 70 deltagere var ankommet med deres store Wohnmobilen og tilhørende Finnboks i god tid, således at klubbens store område lignede en Campingplads med flot udsigt og god plads mellem bilerne. De tyske Finnjollesejlere kommer i mange størrelser og med forskelligt udstyr, så tager man til et stævne i Tyskland, vil der altid være nogle at konkurrere med, og som man efterfølgende kan dele oplevelserne på vandet med over en øl (eller 2) ved den til formålet opstillede ølvogn.

Ved skippermødet klokken 9.00 ’sharp’ oplystes det, at der skulle regnes med en times sejlads til banen, at banen var kryds-læns-kryds-læns-kryds med target tid på 60 minutter, at der var planlagt med 3 sejladser per dag (9 totalt) og at starten gik klokken 11.00. I praksis betød det at søndag var udset som reservedag, og at regattamiddagen lørdag aften, hvis alt gik efter planen, også ville være præmieoverrækkelse.

Startlinien for første sejlads var lagt med klar fordel ved læ mærke, og vinden var jævnt over 6 meter under sejladsen. Danskerne var alle godt med i starten, med Jens Kristian i front stort set hele banen rundt, indtil Thomas Schmid og Andre Budzien fandt lidt mere vind, måske medstrøm i nærheden af sejlrenden, og 10 graders vinddrejning lige før målgang. Det stod her klart, at bortset fra de forreste tyskere, så havde få af dem erfaring med at pumpe på læns under de forhold.

DEN 7, Martin lægger an til en god start (foto: Jan Kruse)

Inden anden sejlads var vinden løjet efter passage af en sort byge med svag, hullet og drejende vind. I starten kom Martin Mikkelsen godt afsted nede ved mærket, mens Joe Schubert og Jens Kristian fik pakket sig rigtigt godt ned, og ikke rigtigt fik fri vind på de 2 første kryds. På sidste læns gik vinden mod nord, og Jens Kristian tog en tur ud til højre og fik sejlet en del placeringer frem inden mål i rummeren og mere frisk vind.

Tredje sejlads kom hurtigt afsted, hvor både Martin og Jens Kristian fik gode starter med fri vind nede ved læ mærke. Martin valgte at vende tidligt da vinden skraldede, mens Jens Kristian holdt på og fik mere vind og et bedre løft op mod mærket. Dette medførte at top 4/5 i resten af sejladsen havde god afstand til resten af feltet. Thomas Schmid, som vandt stævnet, fik her sin dårligste placering, da det ikke var muligt at sejle sig op gennem feltet af tæt og godt sejlende top ti sejlere. En times kryds til klubbens restaurant lige ved slæbestedet for at indtage en Fischteller mit Bratkartofflen efter at have fået tørt tøj på.

Fjerde sejlads var stort set som første sejlads, med den ændring at nogle andre af førerfeltets tyskere var med fremme i front, og at man på sidste kryds kunne sejle på vindspringene og forbedre sin placering. Det benyttede Jens Kristian sig af, mens Martin fik sejlet sig yderligere ned. Man skal jo også en gang imellem lave nogle nye bekendtskaber.

Inden starten på 5 sejlads var vinden løjet, og hele feltet samlet omkring læ mærke. Joe Schubert kom her godt afsted og holdt placeringen hjem. Martin og Jens Kristian måtte lave en ceremoniel bomning og tur bag feltet for at få fri vind. Martin fandt en hurtig sti fremad og vandt sejladsen. Hvordan står stadig hen i det uvisse. Men flot var det.

Først i mål DEN 7 (foto: Jan Kruse)

Sejlerne var nu alle godt trætte, men er der planlagt 3 sejladser, så bliver de gennemført. Starten gik med rødt flag, og et meget tæt sejlende felt på omkring 15 både i front. Man kunne vinde placeringer på lænserne, og skulle ved gaten bestemme hvilken side man ville ud på, da feltet var strakt så langt ud, og med så mange både, at det var problematisk og nervepirrende at krydse op igennem et lettere planende og lænsende felt. De som var gået helt til venstre på den sidste del af krydset fik en lille fordel i mål. Igen kryds ind, og et solidt måltid med tilhørede Eisschokolade som dessert i klubbens restaurant. Under måltidet var der god mulighed for at gennemgå dagens sejladser. Emnet denne dag var: Er der mon strøm, eller hvordan kan man ellers forklare nogle af forholdene.

Lørdag morgen var det slut med at møde op i korte bukser da vinden var drejet i nord, og temperaturen tilsvarende faldet et par grader. Pålandsvind og kryds i en times tid til banen. 7. Sejlads startede som programsat klokken 11.00, med god vind og fordel ved mærket, men de som startede midt på linien fik en fordel da vindspringet kom først til dem. Martin Mikkelsen havde her fri vind og boatspeed til at være helt fremme. Vinden og bølgerne mindede nu om Køge Bugt med østenvind, hvorfor Jens Kristian fik sat turboen og firhjulstrækket på og næsten hentet Martin i mål.

Inden sejlerne helt var frosset til blev 8. sejlads sat i gang. Nu var det tydeligt hvem der var trætte, hvem der kunne få jollen op over de krappe søer på kryds, få den til at sejle hurtigt på læns, og hvem som ikke kunne. Selv i den spidse ende af feltet blev folk set siddende inde, ligesom pumpene var noget halvhjertede mange steder. Jens Kristian havde efter en god start fået fri vind, og så sig aldrig tilbage. Vandt sejladsen med stor afstand til efterfølgerne. Thomas Schmid havde på første lænser fejlset placeringen af bundmærket, og sejlede i lang tid 15 grader forkert. Den slags straffes i sådan et kompetent felt.

DEN 246, Jens Kristian vinder 8. sejlads (foto: Jan Kruse)

Alle var nu trætte, men 3 sejladser om dagen, er 3 sejladser. Og udsigten for søndag så ikke for godt ud, så der var kø ved læ mærke. Enkelte blev sendt tidligt i land grundet overtrådt under sort flag, mens resten kom afsted i rimelig god ro og orden. Efter et par vendinger havde de fleste fri vind, og ’the usual suspects’ samlet sig i front, med afstand til efterfølgerne. Joe var sendt tidligt ind, og Martin hang på sidste kryds skiftevis i et ben, for at kunne få krampen ud af det andet inden der blev skiftet. Da vinden var i nord, var der en kongelænser i havn, hvor man kunne sætte sig tilbage i båden og så flyve de næste 30 minutter. Det havde nok været hurtigere hvis man havde pumpet, men de 20 minutter solskin der var de 3 dage, skulle jo også nydes. Standarden var nu sat, så det var tøjskift, mad/snak på klubrestauranten og så forandringen: Bådpakning i god ro og orden, da der først var middag klokken 20.

Da vi alle var godt trætte, deltog de fleste i middagen og kørte først hjem den efterfølgende morgen på stort set trafiktomme veje.

Ich komme gern zurück!

Resultaterne kan findes her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.